De beste Nederlandse weekendbestemming: De Waddeneilanden

Beroemd zijn de Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied, maar niet iedereen is zich bewust van de overweldigende schoonheid van de eilanden in het noorden van Nederland. De Waddeneilanden https://znaki.fm/nl/places/waddeneilanden/ (ook wel de Friese Eilanden genoemd) zijn een geweldige bestemming in het land en een geweldige plek voor een romantisch uitje. Ze zijn misschien wel de beste Nederlandse weekendbestemming voor natuur en ontspanning.

Terschelling, Texel, Schiermonnikoog, Vlieland en Ameland, gescheiden door een zeer ondiepe zee die bij eb droogvalt, vormen een ecologisch beschermd UNESCO Werelderfgoedgebied. Als je er bent geweest, vergeet dan niet om ons te vertellen welke je het mooist vindt in het antwoordvak hieronder.

Terschelling

Terschelling is een eiland dat geliefd is om zijn afwisselende landschap: bossen vol herten, heideduinen, getijdenmoerassen vol vogels en een lange kustlijn. In het natuurreservaat leven zeldzame vlindersoorten, vogels en planten. Als je geluk hebt, kom je zeehonden of witsnuitdolfijnen tegen, wat je tijd op het eiland onvergetelijk maakt. Terschelling is er ook trots op de oudste vuurtoren van het land te hebben. De vuurtoren dateert uit 1594 en is open voor publiek! De echte eilandpret vindt plaats in juni wanneer het fenomenale Oerol Festival plaatsvindt. Dan verandert Terschelling in één groot podium voor theater, kunst, muziek, dans en straatoptredens.

Texel

Texel is een paradijs voor strandliefhebbers, want het heeft 30 kilometer brede stranden en zacht zand. Strandgangers kunnen er veel schatten vinden. Je kunt ook teruggevonden voorwerpen van jaren geleden bekijken in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora. Als je niet van musea houdt, maar meer van wilde dieren, dan is de zeehondenopvang van Ecomare misschien meer iets voor jou. Texel is het grootste Waddeneiland en heeft voor iedereen wel iets te bieden. Beklim de beroemde rode vuurtoren, probeer een parachutesprong vanuit een vliegtuig, proef het lokale speciaalbier Skuumkoppe of kom in september naar de Texel Culinair.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog wordt door Nederlanders beschouwd als de mooiste plek van het hele land. Dit komt mede door het breedste strand van Europa, het prachtige gezellige dorp en de prachtige flora en fauna. Het eiland is een nationaal park met wadden en polders, een prachtig meer en een eendenopvang. Wadlopen is een avontuurlijke ervaring die je zeker wilt proberen. Het houdt in dat je tijdens eb in beperkte tijd over de bodem van de zee moet lopen. Zorg ervoor dat je dit met een gids doet, want het zal moeilijk zijn om je een weg door de modder te banen en de juiste plekken te vinden (om nog maar te zwijgen over de weg naar huis).

Vlieland

Vlieland is een rustig en afgelegen eiland met een zeer vredige sfeer. Bezoekers mogen hun auto niet meenemen en de lokale bevolking gebruikt die van hen niet al te vaak. Het eiland is bezaaid met weelderige bossen en mooie zandvlaktes. Het hoogtepunt van dit eiland is een 40 meter hoge duin. De beste tijd om Vlieland te bezoeken is begin september vanwege een speciaal muziekfestival Into the Great Wide Open.

Ameland

Ameland staat bekend om zijn mooie commandeurshuisjes (vanwege historische walvisvaartactiviteiten) en een ongewoon ouderwets maandelijks spektakel van 10 paarden die een reddingsboot de zee in trekken “Paardenreddingboot vaart”. Bezoeken in november? Dat is de Ameland Kunstmaand. Het is ook een goed idee om een ritje op een tractor langs het strand te maken of de specialiteiten van het eiland te proeven, zoals boerenkaas, meerval, roggebrood en mosterd.

De woeste natuurlijke schoonheid van de Waddeneilanden zal op vrijwel iedereen indruk maken. Beperk je niet tot één van hen. Bezoek alle Nederlandse eilanden en zie hoe uniek ze zijn! Met een verscheidenheid aan geweldige locaties om te verblijven, dankzij de lokale bevolking, zijn de Waddeneilanden geschikt voor groepen van elke grootte. Eilandhoppen is ook mogelijk, dankzij de handige veerdiensten waarmee je het vasteland kunt vermijden en van eiland naar eiland kunt rijden. De beste manier om de Waddeneilanden te verkennen is op de fiets – huur er gewoon een ter plekke. Maak contact met de natuur en geniet van de mooiste Nederlandse uitzichten.

Hoe kom je er

Met de auto

Texel: Neem de snelweg in noordelijke richting naar Den Helder en neem de veerboot naar Texel. Dit is een autoferry. Veerboten vertrekken elk uur tussen 06:00 – 21:00 uur.

Vlieland en Terschelling: Neem de snelweg naar het noorden. Steek de Afsluitdijk over. Volg de borden ‘Harlingen’ en ‘Veerboot’. Let op: Auto’s zijn niet toegestaan op Vlieland.

Ameland: Neem de snelweg naar het noorden. Volg de borden ‘Leeuwarden’. Volg vanaf daar de borden ‘Holwerd’ en ‘Veerpont’.

Schiermonnikoog: Neem de snelweg naar het noorden richting Leeuwarden en volg de borden ‘Dokkum’ en vervolgens ‘Lauwersoog’. Kijk vanaf daar uit naar het bord met de veerboot. Opmerking: Auto’s zijn niet toegestaan op Vlieland.

Opmerking: Als je naar de Waddeneilanden rijdt, zorg er dan voor dat je PayByPhone downloadt. Het helpt je bij het vinden van parkeerzones in het gebied en waarschuwt je wanneer je parkeertijd bijna op is, zodat je kunt bijvullen als dat nodig is en in je eigen tempo van de Waddeneilanden kunt genieten. En voor Texel kun je PayByPhone zowel in de haven als op het eiland gebruiken.

Met het openbaar vervoer

Texel: Neem de trein naar Den Helder. Neem stadsbus 33 of loop naar de veerboot.

Vlieland en Terschelling: Neem de trein naar Leeuwarden. Neem vervolgens de trein naar Harlingen Haven. Hierdoor zit je naast de veerboot.

Ameland: Neem de trein naar Leeuwarden. Neem dan de bus naar Holwerd. Hier vertrekt de veerboot.

Schiermonnikoog: Neem de trein naar Leeuwarden of Groningen. Neem dan de bus naar Lauwersoog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *